Acis si Galatea, o poveste de dragoste impresionant de trista

Acis si Galatea, o poveste de dragoste impresionant de trista

Una dintre cele mai impresionate povești de dragoste din mitologie s-a petrecut între Acis şi Galatea. Pentru prima dată în istorie, povestea dramatică a celor doi a fost relatată de Publius Ovidius Naso, celebrul poet roman, un clasic al literaturii latine.

Acis era un marinar vestit și într-una din călătoriile sale a zărit-o printre valuri pe nimfa Galatea. În mitologie, nimfele erau spiritele care patronau apa sub orice formă era întâlnită, oceane, mari, fluvii și chiar din fântânile arteziene. Frumuseţea nimfei l-a marcat atât de tare pe Acis încât s-a îndrăgostit la prima vedere. Pentru că Galatea nu a putut rezista gesturilor de amor și nici comportamentului sensibil de care dădea dovadă Acis, i-a întors sentimentele de amor.

Povestea dintre cei doi îndrăgostiți s-a consumat pe o insulă oarecare, dar nu a durat foarte mult timp pentru că un alt personaj era îndrăgostit de nimfă. Polifem, un ciclop vestit, același care în Odiseea lui Homer îi atrăsese pe prietenii lui Ulise într-o peșteră mâncând șase dintre ei, era îndrăgostit fără măsură de Galatea. Ea nu îl dorea  pentru că era de o brutalitate rar întâlnită și pentru faptul că arată precum un monstru.

Gelozia din triunghiul amoros s-a dezvoltat peste măsură, iar Polifem l-a atras într-o capcană pe Acis. L-a omorât zdrobindu-l cu o piatră uriaşă pentru că nu mai suporta ideea ca femeia pe care o iubea să fie în brațele altui bărbat. Acis a murit pe loc sub privirea tristă a Galateei, care i-a transformat sângele într-o apă. Zeii văzând cele întâmplate au hotărât ca răul să-i poarte numele lui Acis și acesta să devină zeul acestei ape. Și în prezent râul există chiar dacă de-a lungul timpului a purtat mai multe nume: Akis, Acium, Jaci, Jaciriali şi cel actual Acireale.

 

Loading...
loading...

Related posts