Take a fresh look at your lifestyle.

Abia peste 500 de ani se va incheia procesul de inversare al polilor magnetici. Iata ce consecinte traim!

Problema inversării polilor magnetici este una stringenta care i-a pus pe gânduri pe oamenii de ştiinţă din întreaga lume. Dacă până acum câţiva ani, nimeni nu vroia să creadă teoria conform căreia Pământul îşi inversează polii magnetici la o anumită perioadă de timp, cercetătorii susţin că la 250.000 de ani Terra trece printr-un proces greoi, dar benefic de inversare al polilor magnetici.

În prezent, viaţa pe Terra este posibilă datorită câmpului magnetic al planetei, care ne protejează de radiaţiile ucigaşe ale Soarelui. Fără acest câmp magnetic planeta noastră ar arăta precum Marte care şi-a pierdut orice formă de viaţă acum 4 miliarde de ani.

Conall Mac Niocaill, de la Universitatea Oxford susţine într-o lucrare de specialitate că în următorii 500 de ani pământul va intra într-un proces reversibil de schimbare a polilor magnetici„. acest proces poate să dureze mai multe sute de ani şi bineînțeles că va pune orice formă de viaţă în pericol.

Nordul magnetic s-a deplasat deja cu peste 1.500 de kilometri în ultimul secol, iar câmpul magnetic a slăbit cu 10% în intensitate, ceea ce înseamnă că inversarea a început”, mai susţine Niocaill.

În momentul producerii inversării polilor magnetici, câmpul magnetic al Pământului poate produce diverse perturbaţii, Singura şansă pentru vieţuitoare ca să scape este să se refugieze spre interiorul planetei ca să se ferească de razele foarte puternice ale Soarelui. Deşi până acum câmpul magnetic al planetei noastre s-a refăcut mereu, fluctuaţiile acestuia au efecte grave.

Loading...

Problema este luată în serios de Agenţia Spaţială Europeană, care va trimite luna viitoare 3 sateliţi, pentru a cerceta magnetosfera. Doi dintre aceştia vor fi lansaţi la 450 km altitudine, iar al treilea la 530 km. Proiectul, numit Swarm, va putea prezice ce se va întâmpla cu câmpul magnetic al planetei şi cât de rapid se vor inversă polii.

Cercetătorii cred că procesul de inversare al polilor magnetici durează cel puţin 500 de ani. Cu toate acestea este limpede că acest proces a început de mai mulţi ani dacă Polul Nord magnetic s-a deplasat deja 1500 km. Suntem în plin proces de transformare chiar fără să ne dăm seama.

loading...