Stiinta

A reusit Voyager 1 sa traverseze granita sistemului solar?

Oamenii de știință supraveghează cu mare curiozitate parcursul sondei spațiale Voyager 1, care se îndreaptă încet dar sigur spre marginile sistemului solar. Naveta a fost lansată la  5 septembrie 1977 şi a parcurs o distanţă de 18, 2 miliarde de kilometrii în cei 35 de ani de zbor prin spaţiu. Momentul în care se va efectua trecerea într-un alt sistem solar este necunoscut, însă acesta a fost principalul motiv pentru care a fost lansată în trecut, explorarea unui spaţiu necunoscut.

Secretul longevităţii sondei spaţială sta în energia emisă de generatoarele în care se produce dezintegrarea lentă a plutoniului 238, care conferă o permanentă sursa de combustibil. Cu o asemenea sursa de energie Voyager 1 poate să călătorească sute de ani prin Univers, fără a avea o destinație precisă.

În urmă cu 2 ani, datele primite de specialiştii NAŞA de la bordul sondei au situat-o într-un punct numit  heliopauză, care se afla într-o regiune de graniţa între sistemul solar şi restul spaţiului. Cu toate acestea nimeni nu poate preciza momentul în care se va produce marele salt.

sistem solar - A reusit Voyager 1 sa traverseze granita sistemului solar?

Trebuie să ne imaginăm această graniță ca suprafața unei mari cu valuri agitate:. Voyager vine din adâncurile acestei mari şi se îndreaptă spre suprafaţa unde întâlneşte valuri impresionant de mari. Nimeni nu ştie ce se găseşte dincolo de aceste valuri.„, a explicat un specialist NAŞA.

În momentul în care sonda va trece aceasta graniţă trei tipuri de modificări se vor produce, crede Ed Roelof, cercetător la Universitatea Johns Hopkins, SUA. „Când un obiect trece prin heliosferă o creştere bruscă a numărului de particule se produce, apoi o scădere bruscă a numărului de particule primite de la Soare şi în cele din urmă se observă o schimbare dramatică a direcţiei câmpului magnetic.„, susţine Roelof.

Luând în considerare primele două efecte, Voyager a pătruns în heliopauză chiar la începutul verii. Acum se aşteaptă momentul în care sonda va pătrunde în spaţiul interstelar pentru că cercetătorii să determine efectele şi legile care se vor aplică asupra sondei spaţiale.

loading...

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top