A fost Petru primul papă? Istoria controversată a papalității

A fost Petru primul papă? Istoria controversată a papalității

A fost Petru primul papă? Cum și când a apărut conceptul de papalitate? Ideea că era normal ca un bărbat să caute întâietate printre frații săi de credința a prins rădăcini chiar în timpul vieții apostolilor.

A fost Petru primul papă?

Pavel a scris șase scrisori din Roma, dar în niciuna dintre ele nu menţionează numele lui Petru. Mai târziu, apostolul Ioan a scris Cartea Revelaţiei, în care nu pomeneşte de de vreun conducător al bisericii, ca pretins succesor al lui Petru. Prin urmare, nici Biblia, nici dovezile istorice nu susțin afirmaţia că Petru s-ar fi proclamat primul episcop al congregaţiei din Roma.

Chiar Petru nu a acceptat un tratament special din partea fraților săi de credința. Au respectat papii învăţăturile lui Hristos, să refuze titlurile pompoase, bogăţia, puterea?

Enciclopedia catolică îl prezintă pe papa Leon al X-lea implicat în politică, în plăceri lumeşti, neglijându-şi sarcinile spirituale. Papa Alexandru al VI-lea a efectuat fapte de abuzuri, simonie și imoralitate.

Petru primul papă

Nu toți oamenii buni merg la cer

Petru nu a crezut că toți oamenii buni merg la cer. Despre regele David a spus că, nu a mers la ceruri, iar în ceea ce privește botezul, spunea că este un pas pe care trebuie să-l facă o persoană conştientă și nu un nou-născut.

Între apostolul Petru și Hristos a fost o relație specială. Una dintre marile dezamăgiri ale sale a fost că nu toată lumea aproba spusele lui Hristos, printre aceștia, numărându-se și unii dintre apostolii săi. Petru era uimit și fascinat de faptele lui Hristos.

După ce a dat unei mulţimi să mănânce, Hristos a refuzat propunerea de a fi ales rege și s-a retras într-o barcă, alături de discipolii lui, pe apele învolburate ale Marii Galileii, unde i-a uimit pe toți, mergând pe ape. A fost una dintre cele mai mari lecții despre credința pe care a primit-o Petru.

Petru primul papă

Unde să ne ducem, Doamne?

Oamenii l-au considerat pe Hristos binefăcătorul, cel care le dă hrană și nu un dar spiritual de la Dumnezeu. Când Hristos a spus credincioşilor ca pentru a obţine viața trebuie să mănânce carnea lui și să bea sângele lui, mulți s-au simțit ofensați și l-au părăsit.
Chiar și Petru a fost dezorientat. Nu înţelegea de ce voința lui Dumnezeu este că Hristos să moară. Când Hristos i-a întrebat pe apostoli dacă vor să plece și ei, Petru a răspuns, unde să ne ducem, Doamne?

Despre papi se spune că sunt urmaşii primului papa, Petru. Hristos îl considera pe Petru, neclintit că o piatră. I-a acordat Hristos calitatea de primat lui Petru?

Ceea ce știm este faptul că Hristos i-a spus, tu ești Petru și pe această bucată de piatră, voi zidi Biserica mea. A vrut să spună Hristos că va ridica congregaţia cu ajutorul unui om imperfect? Avea să fie Petru continuatorul lui Hristos? Îl putem considera pe Petru primul papa?

Petru era unul dintre stâlpii Bisericii

Evangheliile dezvălui că, mai târziu, apostolii s-au certat pentru a ști care este cel mai mare dintre ei. Pentru că era evreu, Petru a înțeles profeţiile despre o piatră unghiulară care era Domnul Iisus Hristos, adică Mesia.

Petru primul papă

În una din scrierile sale, Pavel recunoaște ca Petru era unul dintre stâlpii Bisericii. Să înțelegem că alături de el mai erau și alții. Tot Pavel a mărturisit că, de multe ori, i s-a opus lui Petru. În toate scrierile sale, Pavel îl considera pe Hristos temelia pe care a fost construită congregaţia.

Termenul de papa a devenit oficial la sfârșitul secolului al XI-lea. Mulți teologi considera că nu există dovezi despre ceea ce s-a numit primatul papal. În concluzie, a fost Petru primul papă? A avut el urmași? Este biblica doctrina catolică a primatului papal?
Singurul răspuns corect la aceste întrebări este nu.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)