A fost descoperit mormantul intemeitorului civilizatiei mayase

O echipă de arheologi din Guatemala a făcut o descoperire importantă odată cu scoaterea la lumina zilei râmatele unui rege despre care se spune că a fost fondatorul civilizației mayașe.

K’utz Chman, un mare preot mayaș, care a domnit acum mai bine de 2000 de ani, este considerat întemeietorul civilizaţiei mayașe. Undeva prin anul 700 î.Hr., acest mare preot punea bazele unei civilizații care avea să devină atât de importantă încât să influențeze omenirea după multe sute de ani de la dispariția sa.

Mormântul descoperit de arheologi este umplut cu bijuterii, artefacte, cât și foarte multe podoabe din aur și argint.

Era şeful cel mare! Conducătorul care a făcut trecerea de la civilizaţia olmecă la cea mayaşă.” , susține arheologul Miguel Orrego.

Istoricii sunt de părere că K’utz Chman este cel care a introdus în cultura mayașă construirea piramidelor în locul structurilor cubice şi gravarea portretelor familiilor regale. Nu s-a descoperit însă nici o rămăşiţă umană la faţa locului.

Loading...

K'utz Chman

În interiorul mormântului, echipa a descoperit bijuterii din jad, printre care un colier al cărui pandantiv era sculptat sub formă de cap de vultur, un simbol al puterii şi al statutului financiar, care era oferit doar celor mai respectaţi dintre bătrâni.
Descoperirea a fost făcută cu mai mult timp în urmă, dar cercetătorii au așteptat confirmarea analizelor de laborator pentru a fi siguri că este vorba despre marele preot K’utz Chmanloading...
S-ar putea să-ți mai placă și