9 NOIEMBRIE 1989, APOCALIPSA COMUNISMULUI ÎNCEPEA

9 NOIEMBRIE 1989, APOCALIPSA COMUNISMULUI ÎNCEPEA

Despre întâlnirea din 2-3 decembrie 1989, de la Malta, Gorbaciov declara că a avut o discuție cu Bush care a însemnat o cotitură în istorie.

În 25 noiembrie 1989, Gorbaciov s-a întâlnit cu Mitterand, preşedintele Franței, apoi a urmat o vizită la Vatican, după care s-a întâlnit la Malta cu Bush, discuțiile având loc la bordul crucișătorului Maxim Gorki.

În 4 decembrie îl primește pe Ceaușescu la Moscova. În tot acest timp, SUA trimit un nou ambasador la București. În seara de 3 decembrie, șeful Securității, Iulian Vlad, îl informează pe Ceaușescu despre ceea ce au discutat cei doi lideri politici și despre gravitatea situației.

Gorbaciov s-a întâlnit cu Ceaușescu de patru ori. Cea mai tensionată dintre întâlniri a avut loc în iulie 1989, la București, atunci când cei doi au avut un schimb de replici foarte dur.

Un sondaj recent realizat în Rusia relevă antipatia rușilor față de Gorbaciov. Doar 14% dintre cei intervievați au o părere bună despre Gorbaciov. Putin afirma că dispariția URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut.

În 25 decembrie 1991, Gorbaciov avea să demisioneze. Rusia intra într-o nouă perioadă. În perioada 1990-1991, în Rusia a avut loc o adevărată implozie. În martie 1990, Lituania își proclamă independența. Trupele sovietice intervin, s-au înregistrat 13 morți, dar sunt obligate să se retragă.

Loading...

În 8 decembrie 1991, Rusia, Ucraina și Belarus semnează un tratat prin care URSS-ul nu mai exista. În noiembrie 1989, Putin era ofițer KGB în Berlinul de Est. După anunțul făcut de președintele țării cu privire la faptul că puteau călători oriunde în lume, fără restricții, germanii au luat cu asalt clădirea STASI, poliția secretă este germană.

O altă parte a mulțimii s-a îndreptat către clădirea care găzduia KGB-ul. Un tânăr ofițer a ieșit în calea mulțimii și a avertizat-o că în interior sunt ofițeri înarmaţi care vor trage în mulțime.

Tânărul ofițer se numea Vladimir Putin. Putin a dat dovadă de sânge rece, cu toate că încercase să ia legătura cu superiorii săi de la Moscova, dar aceștia nu au răspuns la zecile de telefoane ale lui Putin. Moscova nu răspundea la apelurile celui mai important sediu KGB din lume.
Putin a declarat că noaptea de 9 noiembrie a fost cea mai traumatizantă din viața sa.

nicolae-ceausescu

S-a reîntors la Leningrad, orașul său natal, dezamăgit și trădat de clasa politică sovietică și de superiorii din KGB. Trebuia să pună în aplicare planul B, care avea să-i aducă o ascensiune fulminantă. Kremlinul trebuia cucerit.

loading...

Related posts