840 de planete de gheață descoperite dincolo de Neptun. Ar putea fi mai multe!

840 de planete de gheață descoperite dincolo de Neptun. Ar putea fi mai multe!

În timp ce unii specialiști caută obsedant cea de-a Noua Planetă, un grup de astronomi a descoperit 840 de planete mici, dincolo de Neptun. Acestea orbitează în jurul Soarelui și conform noii descoperiri sunt nițte lumi misterioase și înghețate.

Una dintre cele mai importante descoperiri, cu privire la Sistemul Solar, a fost realizată de o echipă de astronomi. Între anii 2013 și 2018, aceștia au cartografiat orbitele a peste 840 de planete mici și înghețate, care se află dincolo de Neptun. Una dintre acestea este Pluto, care a fost inclusă în această listă.

Cercetarea a fost realiză cu ajutorul telescopului Maunakea, Hawaii. În acest fel, astronomii au identificat aceste micuțe planete, care orbitează în jurul Soarelui. Ei le-au numit lumi de gheață și susțin că descoperirea lor este extrem de importantă, pentru că astfel se cunoaște cu exactitate cum s-a format Sistemul Solar.

Planete de gheață cu impact mare

Noua descoperire ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine cum s-a născut și format Sistemul Solar. Specialiștii ne informează, că atunci când s-a născut Soarele era înconjurat de un disc masiv de material. Din acest material s-au format cele 8 planete principale, iar discul a fost împins spre marginea sistemului nostru solar. În momentul în care cele 8 planete își stabileau orbitele, planetele de gheață se aflau peste tot, pentru ca în cele din urmă să se retragă într-un loc ascuns, unde se regăsesc și în ziua de astăzi, adică dincolo de Neptun.

„Aceste mici lumi înghețate sunt importante deoarece ne ajută să spunem istoria sistemului solar”, scrie Michele Bannister de la OSSOS pentru The Conversation.

Cele 840 de planete sunt împărțite în trei grupuri majore. Un grup de 436 de planete de gheață este situat în centura Kuiper, de la 37 până la 50 de unități astronomice (au) de la Soare. Acestea au o orbită circulară plană. Cel de-al doilea grup constă din 313 planete mici situate la o distanță de 130 AU. Una dintre aceste planete este 2015 RR245, o lume mica, aproximativ jumătate din mărimea Marii Britanii.

Loading...

Cel de-al treilea grup este cel mai misterios dintre ele. Este format doar din nouă planete, cu o orbită extrem de mare în jurul Soarelui. Cel mai important aspect este că ele nu se apropie niciodată de Neptun, ceea ce sugerează că acolo se mai află o planetă foarte mare.

planete de gheață

Cu toate acestea, după cum subliniază Bannister, cele nouă planete misterioase sunt răspândite uniform, ceea ce sugerează că Planeta Nouă ar putea avea o influență gravitară mai subtilă.

Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Supplement Series.

loading...

Related posts