Take a fresh look at your lifestyle.

8 artefacte misterioase, care nu trebuiau să existe

Din când în când arheologii fac descoperiri uluitoare, care dezvăluie faptul că una sau alta dintre civilizaţiile străvechi foloseau uzual instrumente sau tehnologiiinventate” în secolul XX. Iată câteva artefacte care, conform cronologiei unanim acceptate, nu ar fi avut cum să existe.

Din când în când arheologii fac descoperiri uluitoare, care dezvăluie faptul că una sau alta dintre civilizaţiile străvechi foloseau uzual instrumente sau tehnologiiinventate” în secolul XX. Iată câteva artefacte care, conform cronologiei unanim acceptate, nu ar fi avut cum să existe.

1. COMPUTERUL ANTIKYTHERA, un procesor de 2.085 de ani 

În anul 1900, resturile unui bizar instrument mecanic au fost recuperate de pe epava unei corăbii antice, eşuată la câţiva kilometri de insula Creta. Artefactul consta într-un complicat sistem de roţi de bronz (trei s-au păstrat până astăzi) şi cadrane de sticlă fixate într-un cadru de lemn.

Analiza cu raze X a relevat faptul că instrumentul fusese creat în anul 80 i.Hr., iar reconstituirea să i-a dezvăluit funcţionalitatea – aceea de veritabilcomputer” astronomic, care putea indica, în funcţie de oră şi de zi, poziţia exactă a Soarelui, a Lunii şi a tuturor planetelor din sistemul solar. Deşi se ştie că grecii erau buni astronomi, nici o informaţie de ordin istoric păstrată de la ei nu semnalează existenţa unei maşinării atât de sofisticate.

2. AVIONUL EGIPTEAN, un Concorde la anul 200 i.Hr. 

În anul 1898, într-un mormânt din Saqqara , Egipt, un explorator descoperea o ciudată macheta din lemn a unui obiect cu aripi. Cum la acea vreme avionul nu fusese inventat, cercetătorii au considerat artefactul drept reprezentarea unei păsări şi l-au făcutuitat” într-un muzeu din Cairo . În 1972, arheologul Kalil Messiha a dat întâmplător peste macheta şi a rămas şocat de formele sale aerodinamice şi de curbura aripilor, identică celei a unui avion Concorde. În plus, Messiha a făcut legătura între această machetă şi mai multe schiţe ciudate descoperite tot la Saqqara, ajungând la concluzia că egiptenii plănuiau, încă din secolul al II-lea i.Hr., construirea unui obiect zburător.

3. CRANIUL MITCHELL-HEDGES, sculptură maiasă cu laser  

Acest craniu de cristal a fost modelat de maiasi în urmă cu aproximativ 1.000 de ani. Analize complexe, efectuate de către cercetătorii de la laboratoarele Hewlett Packard din California, arată că artefactul a fost cioplit cu mare migală în sensul invers al axei naturale a cristalului – operaţie imposibil de realizat fără ajutorul razelor laser. În plus, craniul are proprietăţi optice uluitoare, lumina focalizandu- se dinspre ceafa către orbite. Unui sculptor din ziua de azi i-ar fi imposibil să creeze acest efect în lipsa realizării prealabile a unui model 3D al sculpturii, pe care să-l urmeze, apoi, la micrometru, în manopera.

Loading...

4. CIOCANUL LONDONEZ, unealta de dinaintea istoriei

Acest ciocan din fier cu coada de lemn a fost descoperit de o echipă de arheologii americani şi britanici în 1936, pe un şantier arheologic de la marginea Londrei (Kimball County, Nebraska, SUA). Unealta era incastrata într-o rocă veche de 400 de milioane de ani, iar testele efectuate asupra sa au relevat faptul că a fost făurita în urmă cu 500 de milioane de ani. De menţionat ca fierul ciocanului este mult mai pur decât oricare alt fier produs prin tehnologiile moderne.

5. HARTA LUI PIRI REIS, Pământul turcului 

Piri Reis a fost un marinar turc care, în 1513, a desenat o hartă a Africii, a Americilor şi a Antarcticii. În 1929, când a fost regăsita, harta turcului a făcut mare vâlvă: oficial, Antarctica fusese descoperită abia în 1818. Ceea ce este şi mai bizar la această hartă este faptul că Piri Reis – după cum dovedesc reconstituiri de ultimă oră – a cartografiat fidel Antarctica aşa cum arată aceasta înainte de a fi acoperită de zăpadă. Mai precis, în urmă cu 6.000 de ani.

6. DESENELE DE LA NAZCA, un balon cu indieni, acum 2.000 de ani

Desenele au fost descoperite în anul 1930, când aviaţia SUA a inaugurat două linii comerciale care survolau pampa peruană. Se pare că acestea au fost realizate în perioada de înflorire a civilizaţiei Nazca (300 i.Hr. – 600 d.Hr). Acoperind o suprafaţă de 450 de kilometri pătraţi, desenele de la Nazca înfăţişează diverse plante şi animale. Cele mai mari reprezentări ajung la 200 de metri lungime. Printre acestea, apar şi unele figuri ciudate, numite de cercetători geoglife. În vreme ce comunitatea ştiinţifică este rezervată în privinţa utilizării geoglifelor, unii entuziaşti afirma că ele ar fi hărţi astronomice sau puncte de reper pentru OZN-uri (teorie speculată şi în filmulSemne” din 2002). Indiferent la ce au folosit, desenele de la Nazca n-ar fi putut fi realizate decât printr-o coordonare venită de foarte sus, cel mai probabil din balon (care, la vremea respectivă, evident, nu erainventat”).

7. ORAŞUL NAN MADOL, misterioasă aşezarea de pe reciful de corali 

Nan Madol

Datarea cu carbon-14 arată că oraşul Nan Madol a fost construit între anii 200 i.Hr.- 800 d.Hr., pe un recif de corali din Micronezia, din aproximativ 250 milioane de tone de blocuri bazaltice. Aşezarea se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 18 kilometri pătraţi şi era formată din peste 100 de insuliţe artificiale unite prin viaducte. Nimeni nu poate explica felul cum au fost transportate acolo blocurile de bazalt şi nici cum a fost construit oraşul. Pentru ridicarea lui Nan Madol, azi ar fi nevoie de zeci de macarale gigantice.

8. ZIDURILE SACSAYHUAMAN, precizie încasa de secol XX

3 ziduri concentrice, lungi de 360 de metri şi înalte de şase, au fost construite, în secolul al XVI-lea, în jurul fortăreţei incase Sacsayhuaman din Cuzco , Peru . Ele au fost ridicate din imenşi bolovani de calcar, cântărind aproximativ 300 de tone fiecare. Incaşii nu au folosit mortar pentru a fixa bolovanii, dar aceştia sunt atât de bine aşezaţi unul peste altul, încât nu se poate strecura între ei nici măcar o lamă de cuţit. Cum au reuşit incaşii să construiască un asemenea ansamblu cu tehnologiile secolului al XVI-lea rămâne un mister.

Un lucru care ar putea explica toate aceste enigme, plus multe altele (ex. piramidele, civilizaţia Maya, etc) este faptul că cele mai vechi fosile hominide au fost descoperite în anul 2002, în Ciad. Specia, datând de acum aproximativ 6-7 milioane de ani, a fost botezată Sahelantrhopus Tchadensis.Conform studiilor, hominidul reprezintă un strămoş comun al oamenilor şi al cimpanzeilor, şi prezintă caracteristici asemănătoare primatelor din ziua de astăzi.

Dacă noi în ~5000 de ani am plecat din peşteri şi de la arme primitive şi am ajuns la bombă nucleară şi zbor în cosmos, cine poate ştii ce a reuşit strămoşul nostru în 6-7 milioane de ani.

loading...

Comentariile sunt închise.