Descopera

7 teorii care au revoluționat lumea

2views

Teoria multiversului

Cu toții am auzit despre universuri paralele. Potrivit acestei perspective, ar exista lumi paralele, o infinitate de realități alternative. În anii 1920 fizicienii descoperă particule elementare și studiază proprietățile acestora. Când cineva studiază proprietățile atomilor descoperă că realitatea este mai stranie decât și-ar fi închipuit oricine. Particulele au posibilitatea de a se afla simultan în mai multe locuri. De aici concluzia că există universuri paralele.

Marea glaciațiune

Teoria susține că Universul este destinat să se îndrepte către un sfârșit. Universul are o cantitate limitată de energie, iar atunci când aceasta va fi epuizată, Universul va involua într-o stare congelată. Mişcarea particulelor se va încetini și chiar se vor opri la un moment dat.

Platon și Logosul

Loading...

Platon, faimos filosof, a susținut că dincolo de realitatea noastră percepută se află o lume de forme perfecte.Tot ceea ce vedem este doar o umbră, o imitație în care lucrurile sunt cu adevărat. Platon credea că totul este format dintr-o singură substanță, dar aceasta se prezintă sub diferite forme. De exemplu un animal, un copac, un diamant. Știința contemporană îi dă dreptate lui Platon, odată cu descoperirea atomilor și a moleculelor.

Filosofia idealismului

Idealismul este o orientare fundamentală în filozofie. Ca orientare monistă (spre deosebire de ontologiile dualiste sau pluraliste), ea se opune materialismului prin soluția pe care o dă raportului dintre spirit și materie sub aspectul primordialității. Grupările idealiste ale filozofilor consideră astfel ca fiind primordial sub aspectul cronologic și cauzal, spiritul. Orientarea idealistă consideră materia ca fiind factorul secund, dependent de spirit sau chiar neagă existența materiei.Pentru idealiști tot ce există, există în consecință datorită spiritului.In interiorul idealismului s-au ramificat două suborientări: una consideră că entitatea primordială, spiritul este ceva situat in afară și independent de conștiința individuală – acesta fiind idealismul obiectiv – iar cealaltă consideră că esența lumii nu există decât ca spirit al individului și tot ce există în lume nu este decât produsul conștiinței individuale din care omul nu poate ieși orice ar face – acesta fiind idealismul subiectiv.

Prezentismul

Ne-am obișnuit să privim timpul ca o diviziune, prezent, trecut și viitor. Prezentismul argumentează că doar prezentul este real. Totul încetează când devine trecut, iar viitorul este doar imaginație.Timpul nu poate să existe înainte și după ce s-a întâmplat.

Eternalismul

Teoria susține că Universul este multistratificat iar timpul există simultan într-o infinitate de universuri paralele, măsura fiind determinată de cel care-l observă. Ceea ce vede depinde de locul din care privește. Dinozaurii, al doilea război mondial, există în paralel în același loc, dar pot fi observate doar dintr-un anume punct perceptiv. Adoptarea acestei perspective te duce la realizarea potrivit căreia viitorul este deja prestabilit și nimic din ceea ce ai putea face nu poate schimba asta, liberul arbitru este doar un aspect iluzoriu al realității.

revolutie

Fenomenalismul

Cu toții suntem interesați ce se întâmplă cu lucrurile din jurul nostru când nu ne uităm la ele. Fenomenaliștii susțin că un lucru există atâta timp cât interacționezi cu el. Nu există existență fără percepție.

loading...