The news is by your side.

5 semne ca aveti intoleranta la gluten

0

Glutenul este un termen cumulativ care reprezintă o serie de elemente proteice pe care le regăsim cu precădere în cereale. Datorită acestui fapt, glutenul este prezent și în alimentele fabricate din cereale. Odată introdus în organism, este autorul unor modificări genetice și pune sănătatea în pericol.

Pentru că studiile în domeniu nu sunt atât de avansate și încă nu există un antidot, glutenul odată ajuns în corpul uman provoacă diferite simptome. Acestea sunt ușor de detectat și odată apărute se dezvoltă și sensibilitatea la gluten. În general, testele de sânge sunt cele care determină această alergie, dar nu sunt întotdeauna concludente.

Cea mai bună metodă pentru a afla dacă ai intoleranță la gluten este eliminarea lui din dieta zilnică pentru o perioadă de 2 săptămâni. După ce se încheie această perioadă, trebuie să mănânci în următoare zi produse alimentare care conțin gluten. Dacă după această masă apar schimbări în organism sau diversele simptome își fac apariția, atunci poți considera că organismul tău este sensibil la gluten.

Pentru a determina cât mai bine această instabilitate, vă prezentăm o listă cu cele mai comune simptome pe care organismul le oferă atunci când glutenul își face apariția.

1. Durerile de cap sau migrenele apărute imediat după masă sunt semne ale intoleranței la gluten.

2. Probleme gastrointestinale, digestive sau de stomac. Acestea sunt principalele reacții ale organismului la gluten. Ele se pot manifesta sub forma balonării, gazelor intestinale, greață, diaree, crampe, constipație, sau chiar o combinație ale tuturor simptomelor colonului iritabil.

3. Oboseala cronică sau apărută după masă. Acesta este un simptom important al intoleranței la gluten. Dacă imediat după masă te simți obosit ca după o zi de muncă înseamnă că trebuie să faci o schimbare în viața ta și să elimini glutenul din dieta zilnică.

gluten-400x265 5 semne ca aveti intoleranta la gluten

4. Schimbări bruște emoționale. Atunci când treci de la o stare emoțională la alta fără ca un eveniment major să se fi produs, poți să arunci vina pe seama glutenului.

5. Probleme neurologice. Aceste probleme sunt definite prin pierderea echilibrului, amețeală, slăbiciune, furnicături sau amorțeala extremităților.

Acestea sunt principalele simptome care apar la intoleranța de gluten. Ele pot să apară simultan, imediat după masă, sau la perioade diferite. Simptomele dispar odată ce glutenul este eliminat din dietă.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și