200 DE TONE DE DESEURI PE SUPRAFATA LUNARA

200 DE TONE DE DESEURI PE SUPRAFATA LUNARA

De curând, NASA a anunțat într-un comunicat ca în urma celor 12 misiuni Apollo, pe Luna, au ramas peste 200 de tone de deseuri. Poluarea nu este numai o problemă terestra.

În urma celor 12 misiuni Apollo, pe suprafața lunara au ajuns dispozitive de masurare, aparatura, 96 de saci cu urina și excremente, bancnote, minigi de golf, fotografii, ghete, șase steaguri americane, o Biblie, fotografii.

Conform unor imagini captate de pe suprafața lunara de către o sonda spatiala în anul 2012, cele șase steaguri sunt grav deteriorate din cauza faptului ca Luna nu are atmosfera.

Timp de 14 zile, pe Luna este lumina, iar temperaturile ajung pana la 100 de grade Celsius. Urmează alte 14 zile, în care este întuneric, iar temperaturile ajung la -150 de grade Celsius, situație care a contribuit de asemenea la deteriorarea steagurilor și a altor obiecte depuse pe suprafața lunara.

Într-un comunicat recent, NASA a precizat ca în anul 2024, va avea loc o alta misiune lunara la care va participa și o femeie. Scopul acestei misiuni este de a transporta aparatura necesara realizarii unei baze permanente de cercetare. O misiune pe suprafața lunara este estimata la 150 de miliarde de dolari.

rp_sistemul-solar-Luna.jpg

Costurile sunt foarte mari, dar NASA spera sa realizeze acest proiect, mai ales ca președintele Trump a declarat ca va interveni pe lângă Congresul american sa finanteze o suma importanța de bani.

Pe de alta parte, Elon Musk, președintele SpaceX, a anunțat ca SpaceX va realiza o misiune pe Luna în anul 2023.

CATEGORIES
Share This
>