20 de reguli ale unui frigider curat. Respectă-le pentru o sănătate de fier

20 de reguli ale unui frigider curat. Respectă-le pentru o sănătate de fier

Modul inadecvat în care sunt păstrate alimentele duce adesea la apariţia infecţiilor alimentare, riscul fiind cu atât mai crescut cu cât mâncarea este ţinută mai mult timp la temperatura camerei.

Refrigerarea încetineşte sau împiedica dezvoltarea celor mai mulţi microbi. De aceea, mâncarea trebuie pusă la rece la cel mult două ore după preparare.

O condiţie esenţială de a preveni îmbolnăvirea este să respectăm câteva reguli elementare de depozitare a aliementelor:

1. O dată pe săptămână, rafturile se şterg cu apă călduţă şi detergent de vase. Dacă sertarele s-au îngălbenit în timp, curăţaţi-le cu o soluţie preparată din apă, oţet şi înălbitor. 2. Pentru a evita ca în frigider să domine mirosurile neplăcute, puteţi aşeza pe raftul din mijloc o ceaşcă cu oţet şi câteva cuişoare. Oţetul poate fi înlocuit cu bicarbonat de sodiu diluat în apă sau cu apă simplă în care aţi adăugat praf de scorţişoară. Acelaşi efect îl are şi un recipient cu cafeau măcinata.

3. Frigiderul trebuie dezgheţat o dată pe lună sau măcar o dată la două luni. Este indicat să începeţi de la congelator şi să încheiaţi cu compartimentele de jos. Se foloseşte apă călduţă cu puţin detergent de vase, în care se adăugă borş sau zeamă de lămâie.

4. Măsuraţi temperaturile cu un termometru, la diferite nivele. în general, partea inferioară, situată chiar deasupra cutiilor de legume, este cea mai rece. Aici se pun alimentele cele mai vulnerabile la contaminare bacteriană: peste, carne, preparate pe bază de produse de origine animală (maioneza, ouă, sosuri cu carne). în zona mai puţin rece se pun produsele lactate, peştele afumat, produsele conservate în oţet. între cele două zone, se pun semipreparatele. Fructele şi legumele (cu excepţia cartofilor) se vor aranja numai în cutiile speciale din josul frigiderului. Aceasta e zona cea mai caldă, favorizând păstrarea aromelor din vegetale.

Loading...

5. Recipientele în care se păstrează alimentele trebuie să fie curate şi să se închidă ermetic. O soluţie bună este acoperirea vaselor cu capace sau folie de plastic.

6. Nu se păstrează carnea sau legumele nespălate lângă mâncarea gătită, deoarece o pot contamina.

7. Aruncaţi alimentele expirate sau alterate.

8. Nu recongelaţi! Odată dezgheţate, alimentele se pot contamina cu bacterii. Puneţi-le în congelator în pachetele mici, de câte o porţie.

9. Nu decongelaţi la temperatura ambiantă, acest lucru va favoriza înmulţirea bacteriilor. Soluţiile cele mai bune pentru decongelare sunt: la frigider, la microunde sau în apă rece. Pungă în care congelaţi alimente trebuie însoţită de un bileţel pe care să notaţi dată.

10. Este recomandat să se păstreze spaţiu în jurul alimentelor, pentru că aerul rece să poată circula liber.

11. Mâncarea preparată termic sau gătită în frigider, chiar la temperaturi foarte joase, se poate învechi.

12. Ouăle se spala cu detergent şi abia apoi se depozitează la rece.

13. Produsele lactate se aşază pe rafturile din mijloc şi nu pe uşă frigiderului, unde este mai cald.

14. Nu puneţi alimente calde în frigider.

15. Asiguraţi-vă că uşa frigiderului stă bine închisă şi evitaţi să o deschideţi prea des.

16. Carnea tocată conservată în congelator nu rezistă mai mult de două luni. Bucăţile de carne se păstrează maximum 6 luni.

frigider curat17. Mâncarea se alterează dacă este băgată la frigider cât este caldă.

18. Nu depozitaţi în acelaşi loc fructele şi legumele, deoarece fructele pot cauza îngălbenirea legumelor.

19. Preparatele cu maioneză nu se păstrează mai mult de 24 de ore.

20. Înainte de a pleca în concediu asiguraţi-vă că aţi golit frigiderul. Ca să fiţi siguri că o să dispară orice urmă de miros, scoateţi-l din priza şi puneţi în el o farfurie cu lapte fierbinte.

sursa

loading...

Related posts