20 de lucruri pe care nu le știai despre miros și mirosuri

Mirosul este capacitatea de a recepționa și interpreta cu ajutorul receptorilor chimici sau cu ajutorul receptorilor olfactivi care în cea mai mare parte se găsesc în nas. Mirosul este un simț fără de care viața nu ar mai fi la fel pentru că este cel care ne alertează prima dată atunci când ne aflăm în fața unui pericol.

Fapte interesante despre miros

1.Majoritatea coreenilor nu au miros de corp din cauza dominației pe scară largă a genei ABCC11. Ca o consecință, deodorantul este o marfă rară în Coreea de Sud.


2. Războinicii vikingi răniți mâncau o supă de ceapă puternică. După câteva minute, cineva le miroasea rănile. Dacă mirosul de ceapă era detectat, însemna că soldatul suferise răni grave abdominale și că moartea era inevitabilă.


3. O femeie numită Joy Milne din Perth, Scoția poate mirosi boala Parkinson. Într-un studiu, ea a reușit să identifice cu precizie 11 din 12 pacienți cu boala Parkinson. Un an mai târziu, ultimul pacient a fost, de asemenea, diagnosticat cu Parkinson, făcând o predicție corectă și completă.


4. Șobolanii sunt instruiți în țări precum Cambodgia, Mozambic și Angola pentru a detecta minele terestre. Șobolanii au capacitatea de a mirosi foarte bine compușii explozivi. De asemenea, ei sunt mult mai rapizi decât aceste mine și niciodată nu moare niciunul.

Loading...

5. Primul deodorant pentru bărbați a fost lansat în 1935 (decenii după introducerea deodorantelor pentru femei), deoarece, la începutul secolului al XX-lea, mirosul corporal nu a fost considerat o problemă pentru bărbați. Era considerat parte a masculinității.


6. Consumând doar 15 miligrame din elementul chimic Telur veți miroși a usturoi pentru aproximativ un an.


7. „Mirosul oamenilor bătrâni” este cauzat de o moleculă numită 2-Nonenal, a cărei producție crește în corpul vostru pe măsură ce îmbătrâniți.


8. Mirosul dat de sistemul imunitar unic al fiecărei persoane este al doilea criteriu cel mai important  pe care femeile îl utilizează pentru a evalua potențialii parteneri.


9. Capacitatea unui elefant de a mirosi apa este atât de ascuțită încât uneori poate detecta surse de apă de până la 19,2 km distanță.


10. O molie împărat de sex masculin poate mirosi o molie de femeie împărat de la până la 10 kilometri distanță.


11. Nu trebuie să folosiți parfumulObsession” al lui Calvin Klein atunci când sunteți într-un Safari. Gheparzi, tigri, jaguari și alte pisici sălbatice sunt atrase de el.


12. Mirosul de cafea reduce stresul cauzat de lipsa de somn și daunele provocate de stres.


13. Pierderea simțului mirosului prezice moartea. Primul pas în procesul morții este pierderea mirosului.


14. Puneți pungi cu ceai uscat în pantofi de sport. Acestea vor absorbi mirosul neplăcut.


15. Majoritatea păsărilor nu au un miros puternic. Păsările mame nu își vor abandona pui dacă aceștia sunt atinși de om.


16. Se spunea că la concertele Beatles miroasea a foarte multă de urină din cauza fetelor supraexcitate.

miros


17. Cea mai veche fabrică de parfumuri din lume a fost descoperită în Cipru. Ea datează din epoca bronzului, cu aproximativ 4000 de ani în urmă, și se întindea pe o suprafață estimată de peste 4.000 m².


18. Samuraii din Japonia obișnuiau să ardă tămâie în căștile lor, astfel încât capetele lor să miroasă a dulce dacă erau decapitați vreodată.


19. „Mirosul bazinului” nu provine din clor, ci din cloramine, care se creează atunci când clorul reacționează cu transpirația, uleiul sau urina umană.


20. Mirosul dat de cărți poate fi folosit pentru a spune vârsta cărților.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...