Mistere

Descopera

2 decembrie 2013. Gazele de șist: Jandarmii îi atacă pe țărani pentru ca România să-și câștige independența energetica

0views

Exploatarea gazelor de șist reaprind spiritele în comuna vasluiană Pungești. Pentru că localnicii nu sunt de acord cu acest tip de exploatare, au ieșit în stradă protestând prin blocarea drumului. În tot acest timp, reprezentanții Chevron, escortați de peste 250 de jandarmi români, au încercat să-și instaleze utilajele cu forța pentru ca activitatea de exploatare să poată fi demarată.

În mod simbolic, chiar în dimineața zilei de 2 decembrie, la numai câteva ore după ce s-a încheiat marea paradă națională, statul român, ignorându-și cetățenii, încearcă să-și impună ideile cât mai brutal posibil. Victor Ponta dorește cu ardoare ca România să-și câștige independența energetică, motiv pentru care compania Chevron este pregătită să exploateze gazele de șist.

Impresionant este faptul că anul trecut, USL-ul scotea peste 1000 de oameni în stradă la Bârlad pentru a protesta împotriva extragerii gazelor de șist. Până să pună mâna pe putere, USL-ul se jura că va respinge acest proiect pentru că nu poate face decât rău României. Mai mult de atât, Victor Ponta a declarat chiar în decursul zilei de astăzi că acest proiect imens, prin care ANRE a concesionat peste 70% din teritoriul României spre exploatare, nu va fi blocat de câțiva oameni care încalcă legea.

Despre ce lege să fie vorba oare? Probabil că dacă ne aflam într-o țară civilizată, unde omul de rând sau prostimea, cum le place politicienilor să spună, conta atunci se organizau dezbateri publice pentru stabilirea obiectivelor energetice ale României. Legea a fost încălcată în primă instantă de către reprezentanții guvernului și nu de către niște amărâţi de ţărani români care nu stiu altceva decât să-şi apere pământurile.

Câteva zeci de localnici din Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, în jurul orei 04.30, oamenii spunând că mai mulţi protestatari au fost ridicaţi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul fiind blocat în totalitate.

Loading...

Ce sunt gazele de șist și de unde se poate trage pericolul?

Gazul de şist este acel gaz natural captiv în interiorul formaţiunilor de şist, în porii unor roci dure, cu permeabilitate si porozitate scăzută şi care se află la o adâncimi de circa 3 – 5 km. Pentru că nu se regăsește compact, în pungi precum gazul clasic, gazul de șist nu poate fi extras decât prin fracturarea hidraulică de mare volum. Aceasta presupune că o zonă imensă să fie expusă unor explozii pentru ca gazul neconvențional să poată fi eliberat.

Această metodă produce mai mult rău decât să-și câștige România independența energetică. Iată care sunt punctele negative pe care le atrage exploatarea gazelor de șișt:

  • În primul rând peste 20.000 mc de apa cu substanțe chimice toxice sunt folosite la o fază de fracturare. Jumătate din această cantitate de apă migrează spre pânza freatică care este astfel poluată.
  • Aproximativ 7% din cantitatea de metan se pierde în atmosferă, poluând aerul.
  • Substanțele toxice, radioactive și metalele grele, antrenate de fluidul de fracturare vor contamina solul, fie prin scurgeri din bazinele de decantare fie prin depozitarea acestora in subsol, in puţuri dezafectate.
  • Consumul apei din zona de exploatare, dar și aerul, au dus la intoxicarea cu substanțe cancerigene și mutagene, producând afecțiuni dintre cele mai severe și greu de tratat, dacă nu chiar fatale.
  • Agricultura și creșterea animalelor si a albinelor vor fi afectate prin distrugerea surselor de apă și hrană.
  • Exploziile asociate fracturării și injectarea sub presiune a fluidului au produs cutremure în SUA, Marea Britanie (care a si impus un moratoriu din acest motiv) și Italia.
  • Ca urmare a spațiului ocupat de exploatarea de gaz de șist, atât la suprafața, cât mai ales în subteran, coroborat cu reducerea drastică a disponibilului de apa necesară agriculturii, legumiculturii și creșterii animalelor, din circuitul agricol vor fi scoase sute de mii de hectare.

Mitul independenței energetice

gaze de sist

Singurul argument folosit de guvernul actual pentru ca proiectul gazelor de șist să prindă contur este independentă energetică. Diverse surse susțin că România ar produce anul 130% din totalul de gaz consumat. Acest fapt este de-a dreptul impresionant pentru că România nu ar mai avea nevoie de exploatarea gazelor de șișt, dar probabil că interesele anumitor politicieni sunt mai presus decât interesele țării în care trăiesc.

loading...