16 piramide, ale unei civilizații misterioase, descoperite în Sudan

16 piramide, ale unei civilizații misterioase, descoperite în Sudan

Arheologii care efectuează de mai mulţi ani săpături în Sudan au descoperit ruinele a 16 piramide, într-un cimitir din apropierea oraşului antic Gematon, parte a unui regat demult dispărut.

Ruinele au peste 2000 de ani vechime şi au fost ridicate de supuşii înstăriţi ai regatului lui Kush, între anul 800 î. D. Hr şi aproximativ 400 d.Hr, construirea acestora încetând odată cu prăbuşirea prosperei civilizaţii.

Piramidele dezvăluie practici funerare străvechi şi au fost construite după modelul piramidelor egiptene, însă la o scară mai mică. Cea mai mare dintre piramidele de la Gematon, actualul oraş Kawa, are o înălţime de 13 metri.

Deşi numeroşi oameni puternici sau înstăriţi din ragatul kushid au construit piramide, acestea nu erau neapărat un simbol al elitei aşa cum se întâmpla în Egipt.

Derek Welsby, de la Muzeul Birtanic, a declarat că au fost găsite şase piramide făcute din piatră. De asemenea, nu toate mormintele din cimitir aveau deasupra lor piramide.

În unul dintre morminte a fost descoperit o masă de ofrande, din bronz, închinată zeului Osiris, conducătorul lumii de dincolo. În spatele lui Osiris se află zeiţa Isis (foto jos). Deşi cele două zeităţi aparţin egiptenilor, au fost venerate şi în regatul Kush, ca în multe alte părţi ale lumii antice.

Masa de jertfă este un obiect ce putea aparţine doar casei regale, acest lucru denotând faptul că mormântul aparţinea unei persoane din familia regală. Multe dintre morminte au fost jefuite într-o oarecare măsură, în perioada antică sau modernă. În timp, multe dintre ele au fost acoperite de nisip, scrie dailymail.co.uk

EVZ

CATEGORIES
Share This
>