10 lucruri pe care nu le știai despre Univers

Universul nostru este o lume unică, în care misterele și evenimentele ciudate se țin lanț. Atunci când studiem astronomia, descoperim numeroase fapte fascinante despre tot ceea ce ne înconjoară planeta.

Pentru a conștientiza unicitatea Universului, am alcătuit o listă cu cele mai interesante fapte.

1. Greutatea diferă de la planetă la planetă

Fiecare planetă are propria sa forță gravitaţională. De exemplu, un astronaut care cântărește 75 de kilograme pe Terra, cântărește doar 28 de kilograme pe Marte, dar 177 pe Jupiter.

2. Traversarea Căii Lactee poate dura o veșnicie

Loading...

Galaxia din care facem parte este extrem de vastă. Dacă am călătorii cu viteza luminii, am avea nevoie de aproximativ 100.000 de ani ca să traversăm întreaga galaxie.

3. Când privim cerul, vedem trecutul

Noaptea, când privim cerul în toată splendoarea sa avem senzația că vedem stelele. De fapt, vedem lumina lor care vine de la zeci de mii de ani lumină sau poate și mai mult. Acele stele pot nici să nu mai existe, dar noi încă le mai vedem lumina.

4. Mercur este o planetă rece

Chiar dacă este cea mai apropiată planetă de Soare, pe Mercur se înregistrează și temperaturi de -280 de grade Celsius. Acest fapt este posibil pentru că Mercur nu are deloc atmosferă și astfel căldura nu poate fi reținută. Până la urmă nu contează poziția unei planete față de steaua sa pentru a susține viața, ci calitatea atmosferei sale.

5. Furtuna care durează de secole

Pe Jupiter furtunile pot dura zeci de ani sau chiar secole. De exemplu, Marea Pată Roșie este identificată cu o furtună care a ținut peste 300 de ani.

6. Un număr incredibil de stele

În cea mai clară noapte, ochiul uman poate să vadă aproximativ 3000 de stele pe cer. Numărul lor este impresionant de mare, număr care ar putea să tindă lejer spre infinit. Doar în Calea Lactee se estimează a fi peste 100 de miliarde de stele.

7. Puternicul nostru Soare

Soarele produce atât de multă energie încât la fiecare secundă degajă echivalentul a 100 de miliarde de bombe nucleare. Acest fapt este impresionant în condițiile în care Soarele nu face parte dintre cele mai mari stele din Univers.

8. Betelgeuse, supernova care se va naște în curând

Betelgeuse este cea mai strălucitoare stea de pe cer. Este un supergiant roșu, de 13.000 ori mai mare decât steaua noastră. Dacă am plasa Betelgeuse în locul Soarelui, s-ar întinde dincolo de orbita lui Jupiter. Betelgeuse se află în constelația Orion și se apropie de sfârșitul vieții sale. Se va produce o explozie de proporții care o va transforma într-o supernova.

9.Vulcanii de pe luna lui Jupiter

Vulcanii de pe Io, luna lui Jupiter, erup extrem de interesant. S-a constat că materia este aruncată cu 1 km pe secundă, o viteză impresionantă.

univers

10. Saturn, planeta cu densitate scăzută

Saturn are o densitate de aproximativ 0.69 din cea a apei şi este cea mai puţin densă planeta din sistemul solar. Dacă ar exista un ocean imens de apă, Saturn ar pluti.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și