The news is by your side.

10 lucruri mai putin cunoscute despre Titanic

0

Titanicul a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria să inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit cu un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare, în urma căreia și-au pierdut viața 1513 persoane din 2224 în una din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Iată cele mai importante fapte despre Titanic care au contribuit într-un fel sau altul la producerea celui mai mare dezastru maritim din toate timpurile:

1. Teoretic Titanicul a fost proiectat precum o navă care nu se va scufunda niciodată. Constructorii, din dorința de a economisi spațiu, au dotat nava doar cu 20 de bărci de salvare care puteau transporta doar 1178, adică jumătate dintre pasagerii aflai la bordul navei în momentul incidentului.

2. Vasul a fost împărțit în 16 compartimente etanșe care în caz de depresurizare se blocau în cel mult 25 de secunde, împiedicând nava să se scufunde. Așadar, nava reușea să se mențină la suprafață în următoarele cazuri: primele două compartimente erau inundate, oricare trei dintre primele cinci compartimente erau inundate sau toate primele patru compartimente. În urma cercetărilor s-a stabilit că în urma impactului cel puțin șase compartimente au fost afectate, cauză pentru care Titanicul s-a scufundat.

3. Costul unui bilet la clasa întâi a fost de 4,35 dolari, o sumă fabuloasă la acea vreme.

4. În momentul impactului, la bordul navei se aflau 2224 de persoane, 711 fiind salvate și 1513 au murit.

5. Din cauza panicii cele mai multe dintre bărcile de salvare au fost umplute doar pe jumătate.

6. Construia Titanicului a costat 7,5 milioane de dolari și a durat doar 3 luni. Peste 3 milioane de nituri au fost folosite.

7. Titanicul a măsurat 268 de metri și cântărea 46328 de tone.

titanic 10 lucruri mai putin cunoscute despre Titanic

8. Nava a fost dotată cu 29 de cazane de ardere care consumau 825 tone de cărbune pe zi.

9. Orchestra a continuat să cânte pe toată perioada scufundării și astfel muzicanții au pierit odată ce nava s-a scufundat.

10. Titanicul se află acum pe fundul Oceanului Atlantic la circa 4 kilometri adâncime.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și