Descopera

10 lucruri interesante pe care nu le știai despre Crăciun

Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare creștină. Ea face parte din cele 12 sărbători domnești (praznice împărătești) ale Bisericilor bizantine, a patra mare sărbătoare după Paști, Rusalii și Vinerea Mare.

În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”.

Există o sumedenie de lucruri mai puțin cunoscute despre Crăciun, motiv pentru cale le-am ales pe cele mai interesante după cum urmează:

1. S-a calculat că Moș Crăciun ar trebui să viziteze 822 de case pe secundă pentru a le duce tuturor copiilor cadourile de Crăciun.

2. Tradiția agățatului șosetelor roșii provine de la călugăriţele franciscane, care în secolul al XII-lea, le duceau orfanilor cadourile de Crăciun în niște saci imenşi de culoare roșie.

3. Colindele nu au fost cântate în biserici până în secolul al XIII-lea, când au fost introduse de Sf. Francisc de Assisi.
4. Ajunul Crăciunului în Japonia este ziua în care se consumă carne de pui cu căpşuni.

loading...

5. Peste 60 de milioane de brazi sunt tăiați anual doar în Europa.

6. Cel mai înalt pom de Crăciun a fost instalat într-un mall din Washington în 1950. Avea peste 65 de metri înălțime.

7. În 1647 parlamentul britanic a aprobat o lege conform căreia Crăciunul era considerat ilegal. Oliver Cromwell considera că această sărbătoare şi tradiţiile specifice sunt imorale, de aceea le-a interzis. Crăciunul a fost legalizat din nou în 1660, când Cromwell a pierdut puterea în stat.

8. Cel mai popular colind de Crăciun este „White Christmas”, în versiunea cântată de Bing Cosby. „Silent Night” este cel mai cântat colind şi a fost scris în 1818 de pastorul austriac Joseph Mohr. „Jingle Bells” a fost scris iniţial pentru celebrarea zilei Recunoştinţei, în 1857.

craciun - 10 lucruri interesante pe care nu le știai despre Crăciun

9. Prima felicitare de Crăciun imprimată a fost realizată în anul 1843 la comanda lui Sir Henry Cole. El a comandat realizarea a 1000 de felicitări pe care ulterior le-a trimis persoanelor apropiate, iar o parte au fost vândute la preţul de 1 shilling. Abia după anul 1860 producţia de felicitări a crescut, pentru că până în 1870 posta să se introducă un timbru special pentru acestea.

10. Teologii susțin că Iisus nu s-a născut pe 25 decembrie, ci undeva în luna septembrie.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top