Bizar

10% DIN FORMELE DE CANCER SUNT EREDITARE

Henrietta Lacks a fost o tânără de culoare care a avut un destin fabulos. Grație celulelor sale, medicina a făcut pași uriași.

În anul 1951, Henrietta a depistat că este bolnavă de cancer. Se deplasează la cel mai apropiat spital din statul Virginia. Acolo i-au fost prelevate celule, în vederea efectuării unor analize.

Anii 50 reprezintă începuturile studiului celulelor in vitro. După prelevarea celulelor, medicii au constatat că, celulele sănătoase muriseră iar cele cancerigene erau vii. După câteva zile, s-a constatat că, celulele canceroase se înmulțeau vertiginos. În 24 de ore, numărul lor se dublase.

Medicii și-au dat seama că au de-a face cu o cultură de celule care nu mor, sunt veșnice. Astfel a început lupta împotriva unei boli teribile care se numește cancer. Celulele canceroase nu mor, ele se multiplică la nesfârșit.
Celulele canceroase conțin o enzimă care le face să fie veșnice.

Conform statisticilor, într-un an, mor 56 milioane de persoane. Principalele cauze ale acestor decese sunt bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul.

Cancerul ocupă locul doi în topul celor mai ucigătoare boli. Până acum câțiva ani, se spunea că, această boală numită cancer nu este transmisibilă. Lucrurile s-au schimbat în ultimii ani. Virusul care produce cancerul de col uterin la femei este transmisibil în urma unui contact sexual neprotejat.

Virusul care produce hepatita B este transmisibil prin contact sexual și produce cancer la ficat. O altă întrebare este cea legată de faptul dacă există forme de cancer ereditare. Specialiștii susțin că 10% dintre bolnavii de cancer au moștenit această formă de boală, din cauza mutațiilor genetice care s-au produs la bunicii și străbunicii lor.

Cele mai frecvente forme de cancer care se moștenesc sunt cancerul de sân, prostata, de piele, cancerul ovarian și rectal.
Factorii genetici influențează apariția cancerului. În mod normal, celulele au un sistem de protecție, însă atunci când se divizează haotic, acest sistem nu mai funcționează.

cancer-cells-growing 10% DIN FORMELE DE CANCER SUNT EREDITARE

Probabilitatea ca o persoană să facă o formă de cancer la sân este foarte mare în cazul persoanelor care au avut în familie astfel de cazuri. Cancerul este o boală multifuncțională și își are cauzele în mediul în care trăim și în genele noastre.

loading...
Comments
To Top