Descopera lumea

Spanzul, leacul pentru reumatism

In lumea ierburilor de leac traditionale românesti, spanzul este foarte apreciat. Aceasta planta era utilizata intern pentru tratamentul bolilor de inima, al amenoreei si al herniei.

Radacina de spanz plamadita in alcool era folosita in tratamentul paraliziilor. Extern, era leac in tratarea reumatismului, a sciaticii si a migrenelor.

In caz de infectie, frunzele aplicate pe piele sub forma de cataplasma grabeau vandecarea si alinau durerea. Gama de boli vindecate cu aceasta planta era foarte larga, de la guturai pana la ciuma.

Astazi, radacina este folosita in fabricarea medicamentelor de sinteza, ca stimulent in bolile cardiace, avand o actiune terapeutica foarte puternica (comparabila cu a digatalelor), in ischemia cardiaca si in aritmia cardiaca.

Spanzul face si obiectul cercetarilor pentru gasirea unui leac pentru cancer. Efectele leacurilor pe baza de spanz se obtin cu doze mici din aceasta planta.

Spanzul are o intensa actiune antireumatica si antiinflamatoare, fiand util in reumatism si nevralgie de trigemen. In medicina populara, spanzul verde ocupa primul loc in tratarea afectiunilor pielii, cum ar fi scabia si lepra.

loading...

Decoctul din planta (se fierb trei frunze proaspete, pisate, la o cana cu apa, iar dupa racire se adauga spirt sau apa distilata) se aplica pe zona afectata, actionand ca un antibiotic.

Tinctura se obtine dupa urmatoarea reteta: se introduce radacina de spanz rasa intr-o sticla de culoare albastra, peste care se toarna alcool de 60 de grade si se lasa la macerat 30 de zile.

Spanz - Spanzul, leacul pentru reumatism

La o parte de planta se adauga sase parti de alcool. Folositi aceasta planta doar extern si numai sub forma gata preparata, de la magazinele naturiste. Dozarea necorespunzatoare poate duce la intoxicatii periculoase.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.