Istorie

Sfinxul din Egipt, un mister al lumii antice. Imagini de excepție filmate în 1897

Sfinxul din Egipt a reprezentat încă din cele mai vechi timpuri un simbol generic al unei culturi înfloritoarea, presărate cu numeroase mistere, care nici în ziua de astăzi nu au fost pe deplin elucidate.

Sfinxul are corpul unui leu și capul unui rege sau zeu. Capul are 6 m înălțime și 4 m lățime, iar numai ochii au 2 m înălțime. Nasul și barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic.

O istorie arabă din secolul al XV-lea (al cărei autor este egipteanul Taqi Al-Maqrizi) ne raportează că nasul a fost distrus de către un mistic sufi pe nume Muhammad Saim al-Dahr, acesta supărat fiind pe faptul că egiptenii vremii, deși nu mai erau de mult păgâni, îl venerau și îi aduceau totuși ofrande, convinși fiind ca fertilitatea adusă de Nil depinde de Sfinx.

Sfinxul a fost îngropat în nisip până la gât , așa că egiptenii din generațiile mai recente l-au putut sculpta fără să știe de trupul de leu îngropat. Lucru semnificativ, capul și fața Sfinxului sunt mai puțin erodate decât trupul, chiar dacă s-au aflat deasupra nisipului, sugerând că operația de remodelare a avut loc mult mai recent.

Se preconizează că roca din care este construit Sfinxul este supusă eroziunii de circa 7000-7500 de ani, perioadă în care Egiptul era supus unor ploi torențiale. Nu exista nici o inscripţie sau scriere care să indice clar data construcţiei. Există doar indicii care susţin ipoteza că Sfinxul ar fi existat înaintea piramidelor. Deşi contextul arheologic arată că este foarte puţin probabil că realizarea Sfinxului să predateze complexul lui Khafre.

Sfinxul din Egipt - Sfinxul din Egipt, un mister al lumii antice. Imagini de excepție filmate în 1897

Astrologii egipteni au hotărât, ca undeva pe la începutul secolului trecut să renoveze anumite bucăți din Sfinx. Această decizie a fost una controversată și contestată de cei mai mulți specialiști, pentru că unele aspecte s-au modificat dramatic. Aceste aspecte se pot vedea în imaginile de mai jos, care au fost filmate în 1897 și sunt considerate cele mai vechi imagini filmate vreodată cu Sfinxul din Egipt.

loading...

loading...
To Top