Descopera lumea

Quinoa, substitut ideal pentru carne

0

Quinoa este o cereală originară din America de Sud, unde creşte la înălţimi de mii de metri. Poate fi considerată şi o legumă, deoarece face parte din familia spanacului.

Boabele mici, de culoare alb-gălbui, sunt foarte de hrănitoare şi foarte sănătoase, bogate în proteine şi lipsite de colesterol. Quinoa Este un substitut eficient al cărnii, proteinele ei fiind net superioare celor animale.

Proteine de calitate

Numită de către incaşi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli. Se cultivă în octombrie pentru a putea fi recoltata în mai.

Există numeroase varietăţi de quinoa, însă cea mai apreciată dintre toate este Quinoa Real (quinoa regală) care are bobul mare şi o încărcătură nutriţională sporită.

Cercetările recente au arătat că planta quinoa este una din plantele cele mai nutritive din lume. Boabele sale sunt bogate în proteine atât cantitativ, cât şi calitativ (proteine superioare datorită diversităţii aminoacizilor). în plus, conţinutul mare de acizi graşi esenţiali, minerale (fier, calciu, magneziu) şi fibre face din quinoa un aliment complet şi modern.

loading...

Carburant energetic

Din 100 g de produs uscat, 12,5 g sunt proteine, 5,5 g lipide, 63,7 g glucide, 2,2 g minerale. 150g de boabe echivalează cu un ou, ca valoare proteică.

Quinoa nu conţine gluten, un complex proteic pe care majoritatea cerealelor îl au. Se ştie că boabele de quinoa sunt o sursă de calciu şi un stimulent imunitar deosebit.

Quinoa este foarte bine tolerată de sistemul digestiv. Cantitatea de lipide este mult ridicata faţă de 2% la cerealele uzuale, iar aportul majoritar de acizi graşi nesaturaţi şi acizi graşi esenţiali conferă alimentului calităţi sporite în cadrul echilibrului nutriţional corect. Conţinutul de 9-10% în fibre este net ridicat faţă de cel al cerealelor (2,5%). Toate aceste fac că planta quinoa să furnizeze un foarte bun carburant energetic.

Se prepară că orezul

Quinoa se prepară prin fierbere şi, mai rar, prin prăjire, şi poate fi utilizată în preparate culinare, asemeni orezului, în budinci, pilafuri, risotto, salate. Quinoa se fierbe în apă cu puţină sare.

quinoa - Quinoa, substitut ideal pentru carne

După fierbere, vasul se ia de pe foc şi se lasă acoperit pentru ca boabele să absoarbă tot lichidul. Quinoa este recomandată celor care suferă de intoleranţă la gluten, vegetarienilor, sugarilor (conţine lecitina, arginina şi histadina), femeilor însărcinate, celor care alăptează şi sportivilor.

Este benefică pentru rinichi şi sistemul circulator. Găsim boabe de quinoa la orice magazin cu produse bio.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.