Puricii de la animalele se iau la om? Cum scapi de purici

Puricii de la animalele se iau la om? Cum scapi de purici

Dacă ai avut vreodată mușcături de purici , atunci te-ai întrebat probabil dacă puricii pot trăi pe oameni. Vestea bună este că, cu foarte puține excepții, puricii nu trăiesc pe corpurile oamenilor. Vestea proastă este că puricii pot și vor locui în casele noastre, chiar și în absența animalelor de companie. Puricii de la animalele se iau la om?

Feluri de purici și gazde preferate

Există multe tipuri de purici și fiecare specie are o gazdă preferată:

Puricii umani ( Pulex irritans ) preferă să trăiască pe oameni sau porci, dar acești paraziți sunt neobișnuiți în casele din țările dezvoltate și sunt mai des asociați cu viața sălbatică. Fermele sunt uneori infestate cu purici umani.

Puricii de șobolan  ( Xenopsylla cheopis  și  Nosopsyllus fasciatus ) sunt paraziți ai șobolanilor norvegieni și ai șobolanilor de acoperiș. În general, nu infestează locuințele umane decât dacă sunt prezenți șobolanii. Puricii de șobolan sunt, totuși, ectoparaziți din punct de vedere medical, deoarece transmit oamenilor organisme care provoacă boli. Puricii de șobolan orientali sunt principalul purtător al bacteriei care provoacă ciuma.

Puricii de la animalele se iau la om

Puricii de găină  ( Echidnophaga gallinacea ) sunt paraziți ai păsărilor de curte. Acești purici, cunoscuți și sub denumirea de purici adezivi, pentru se atașează de gazdele lor. Când puii sunt infestați, puricii se pot acumula vizibil în jurul ochilor. Deși puricii de găină preferă să se hrănească cu păsări, ei se vor hrăni cu persoane care trăiesc în apropierea lor sau cu cei care au grijă de păsările de curte infestate.

Loading...

Puricii Chigoe  ( Tunga penetrans și Tunga trimamillata ) sunt o excepție de la regulă. Aceste purici nu numai că trăiesc pe oameni, dar se înghesuie și în pielea umană. Mai rău este când intră în picioarele umane, unde provoacă mâncărime, umflare, ulcerații ale pielii și pierderea unghiilor de la nivelul picioarelor și pot împiedica mersul. Puricii Chigoe locuiesc în zona tropicelor și sunt în principal o problemă în America Latină și Africa sub-Sahariană.

Puricii de pisică ( Ctenocephalides felis) sunt aproape întotdeauna puricii care ne invadează casele și se hrănesc cu animalele de companie. În ciuda numelui lor, puricii de pisici nu locuiesc pe oameni, dar ei pot mușca pe oameni.

Puricii de câine ( Ctenocephalides canis ) infestează casele. Puricii de câine nu sunt paraziți periculoși și dar se vor hrăni cu sângele pisicii tale.

Puricii de pisici și câini preferă gazdele cu blană

Puricii de pisici și câini sunt construiți pentru a se ascunde în blană. Corpurile lor aplatizate lateral îi ajută să meargă prin blană sau păr. Corpul lor îi ajută să se agațe de blana animalului, atunci când este în mișcare. Corpurile noastre fără păr nu sunt locuri potrivite pentru acest tip de pureci.

Puricii de la animalele se iau la om

Totuși, oamenii care locuiesc cu animalele de companie se pot găsi adesea în fața unei infestări cu purici . Pe măsură ce se înmulțesc, acești purici concurează pentru animalul tău de companie și te pot mușca atunci când este cazul. Mușcăturile de purici apar de obicei pe glezne și picioarele inferioare.

Cum să scapi de purici în casa ta

Pentru a scăpa de purici, trebuie să le rupeți ciclul de viață, ceea ce înseamnă eliminarea ouălor, a larvelor și a adulților. Deoarece animalul de companie este cel mai probabil gazdă, începeți de acolo. Începeți să consultați medicul veterinar, care vă poate recomanda un tratament adecvat.

Mulți medici veterinari sugerează produse de actualitate, adesea numite tratamente „la fața locului” sau tratamente orale. Tratamentele populare includ Frontline Plus, Advantage, Program și Capstar. Aceste produse sunt de obicei aplicate sau administrate lunar sau la fiecare câteva luni și cele mai multe necesită o rețetă. Merită subliniat faptul că un număr mic de animale de companie au o reacție alergică la aceste tratamente, care pot fi fatale dacă nu sunt tratate imediat. Societatea umană din Statele Unite oferă sfaturi de siguranță pentru utilizarea tratamentelor cu purici pe site-ul său web.

Medicul veterinar poate sugera, de asemenea, să vă îmbăiați animalul de companie cu un șampon anti-purici pentru a ucide purici care trăiesc pe corpul animalului, urmat de o pieptănare minuțioasă cu un pieptene de purici pentru a capta dăunători rămași. Puricii pot fi foarte viguroși. Dacă animalul de companie iese în aer liber, poate lua purici noi.

Puricii de la animalele se iau la om

Curățarea casei

Nu uitați, ouăle de purici nu stau pe animalul de companie. Larvele de purici nu se hrănesc cu sânge; ele pot găsi tot ce au nevoie pentru a trăi în covorul din casă. După ce vă tratați animalul de companie cu un produs aprobat pentru controlul puricilor, trebuie să scăpați de puricii în covorul dvs. și de mobilierul dvs. În caz contrar, ouăle de purici vor continua să eclozeze și veți lupta cu o nouă generație de purici.

Puricii de la animalele se iau la om

Dacă acționați imediat ce observați cum animalul se scarpină, este posibil să aveți nevoie doar de un vid și de o mașină de spălat pentru acest pas. Infestările ușoare de purici pot fi adesea gestionate cu unele activități casnice persistente. Concentrează-ți eforturile pe zonele din casa ta, unde animalul tău petrece cel mai mult timp.

    • Spălați lenjeria, jucăriile, păturile și băgați covoarele în apă fierbinte. Orice lucru pe care animalul l-a atins trebuie spălat cu apă foarte fierbinte.
    • Aspirați covoarele bine. Dacă este posibil, folosiți un aspirator foarte puternic pentru a strânge ouăle și larvele din casă.
    • Mobilierul. Probabil există ouă de purici ascunse în pernele de pe canapea. Aspirați cu grijă toate pernele, crăpăturile, șuruburile și cusăturile.
    • Aruncați sacul aspiratorului când ați terminat . Dacă nu vreți ca puricii să scape, sacul de aspirator trebuie aruncat imediat după ce curățenia s-a încheiat.

Dacă problema persistă, atunci operația trebuie repetată de mai multe ori.

Referințe și studii

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)