Descopera lumea

Mistere impresionante de pe VALEA OLTULUI

0

Călimănești este o localitate superbă care mai este numită și regina Vâlcii. Multe legende s-au spus despre Călimănești. Una dintre cele mai dramatice este legată de mareșalul Ion Antonescu.

Maria, soția sa, a avut din prima căsătorie un fiu, pe nume Octav Cimbru. Copilul s-a îmbolnăvit de poliomielită. Mareșalul l-a crescut ca pe propriul fiu. După arestarea și moartea mareșalului, copilul a fost internat sub pază în mai multe spitale. Moare cu o săptămână înainte ca mama sa să fie eliberată din închisoare, în anul 1950.

Maria a aflat că fiul său a murit la Călimănești, unde s-a deplasat personal pentru a căuta mormântul fiului său. Din păcate, mama sa nu a putut să identifice mormântul fiului. Undeva în vechiul cimitir din Călimănești este și mormântul fiului său cu o cruce care nu are scris niciun nume, din motive lesne de înțeles.

Defileul Oltului are o lungime de 47 de kilometri și este cel mai lung din țară. Pe acele meleaguri, în anul 87 e.n., împăratul Domițianus este înfrânt de daci. Însuși Traian a trecut prin acest defileu, în drumul său spre capitala Daciei. În mijlocul Oltului, în verile secetoase poate fi admirată o bucată de piatră care poartă numele de Masa lui Traian.

În perioada 1387-1775, în zona cuprinsă între Sibiu și Călimănești au fost ridicate șapte biserici. Mănăstirea Cozia este ctitoria lui Mircea cel Bătrân și are o poveste fabuloasă. Este considerată o bijuterie a arhitecturii europene.

Domnitorul a pus să se sape pe sub mănăstire un tunel care are capătul pe malul stâng al Oltului, în Poiana Bivolari. Mănăstirea nu era numai un loc de rugăciune, ci și un loc de refugiu.

loading...

Mircea s-a salvat folosind acest tunel, atunci când mai mulți boieri însoțiți de mercenari polonezi și unguri au dorit să-l asasineze. Numele Cozia provine de la cuvântul peceneago-cuman koz care înseamnă nucă. Zona este recunoscută pentru creșterea nucilor.

La începutul secolului al XVIII-lea, după semnarea Păcii de la Passarowitz, Oltenia ajunge sub stăpânire austriacă. Habsburgii au amenajat un drum pe Valea Oltului care putea fi parcurs cu trăsura în 11 ore și se numea Via Carolina, după numele împăratului Carol al VI-lea.

Cozia3intext - Mistere impresionante de pe VALEA OLTULUI

În anul 1848, doi călugări de la Mănăstirea Cozia au descoperit faimoasele izvoare din zonă. Printre cei care au trecut pe la faimoasele izvoare se numără și arhiducele Leopold al Austro-Ungariei.

În anul 1958, a fost descoperit aur în aluviunile cuaternare din Valea Oltului.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.