Mata Hari, misterul spioanei cu mai multe fețe

Mata Hari este cunoscută în cărțile de istorie precum o dansatoare exotică, curtezană, dar în primul rând ca spioană. A fost un personaj complex, fantastic ar spune unii și nu în ultimul rând foarte misterios. Mata Hari pe numele său adevărat Margaretha Geertruida Zelle, s-a născut pe 7 august 1876 la Leeuwarden şi a murit la 15 octombrie 1917.

Fiica unui om de afaceri prosper, a frecventat școli foarte bune unde s-a remarcat prin inteligența sa. La doar 18 ani s-a căsătorit din dragoste cu un ofiţer olandez de origine engleză, Campbell MacLeod. Când și-a dat seama că dragostea nu durează o veșnicie, imediat după divorț, a înțeles că șarmul, frumusețea și inteligența de care dădea dovadă îi pot aduce nu doar bani mulți ci și faimă. A ales calea decadenței pentru că s-a făcut remarcată în baruri precum o dansatoare exotică. Unii ar spune că Hari este inițiatoarea striptease-ului. Pentru că începuse deja Primul Război Mondial, dansatoarea exotică a ales să lucreze pentru serviciul de spionaj german și era plătită cu sume colosale de bani. Atunci a fost pentru prima dată când și-a folosit numele de Mata Hari, care înseamnăivirea zorilor”.

În 1915 se întoarce din diverse motive la Paris. Este arestată pentru spionaj și condamnată. Mata Hari apelează la șarmul său, dar poate chiar și la cunoștintele din rândul ofițerilor ai căror amantă era, și se angajează să spioneze pentru Franța. Rămâne un mister felul în care ea şi-a desfăşurat activitatea de spion, însă, se pare că finalmente ajunsese să acţioneze pentru ambele părţi şi evident, să fie plătită de acestea.

În tot acest timp, curtezana se mai întâlnea și cu un consul german căruia îi oferea informații prețioase în schimbul unor sume de bani. Se pare că serviciile britanice au aflat de aranjamentele ei cu consulul german şi au informat părţile franceze. O greșeală fatală pe care a făcut-o celebra spioană, care este foarte greu de înțeles mai ales în condiția în care se afla, pentru care plătește cu viața.

Mata Hari a a fost arestată de către francezi pe 13 februarie 1917 la Paris. După închisoare, ea a fost judecată de către un tribunal militar pe 24-25 iulie 1917 şi condamnată la moarte prin împuşcare de către un pluton de execuţie. Avea 41 de ani când a fost executată, dar înainte ca plutonul să deschidă focul, Mata Hari, o fină cunoscătoare a psihologiei, s-a dezbrăcat în pielea goală. Soldații nu s-au lăsat intimidați și au executat-o precum un criminal de război. Astfel, Mata Hari și-a găsit sfârșitul, dar și-a făcut intrarea în paginile cărților de istorie. Povestea celebrei spioane este o lecție de viață pe care probabil că nici ea nu a înţeles-o pe deplin.

CATEGORIES
TAGS
Share This
>