Istorie

LUNGUL DRUM SPRE LIBERTATE. ISTORIA INTERZISĂ

Mii de români și-au pierdut viața în încercarea de a ajunge în Serbia, înainte de anul 1989. Au fost îngropați pe malul sârbesc al Dunării. Mormintele sunt niște simple movile fără cruce.

Mii de români au murit înecaţi, împușcați, loviți cu vâslele în cap. S-a spus că Dunărea a fost cea mai sângeroasă frontieră, un fel de zid al Berlinului.

După ce a fost dată în folosință hidrocentrala Porțile de Fier 1, în anul 1972, sârbii se plângeau că ecluza era blocată de cadavre.
În perioada 1980-1989, peste 16000 de români au forțat granița de vest a României. Dintre aceștia, peste 12000 au fost prinși.

Frontiera de vest a României are 994 de kilometri, din care 448 kilometri cu Ungaria. Din cei 546 de kilometri cu Serbia, 290 de kilometri sunt de-a lungul Dunării. Acolo unde era Dunărea mai îngustă s-a ridicat un gard de doi metri înălțime.

Terenurile din apropiere erau minate. Fuseseră construite tunuri la o distanță de doi kilometri, de unde soldații supravegheau teritoriul. Exista și o zonă de protecție de 50 de kilometri, în interiorul căreia nu aveau voie decât localnicii.

Grănicerii primeau zile de permisie și câte 3000 de lei pentru fiecare dezertor prins sau împușcat. În august 1979, în satul timișean Dolaț s-a petrecut un fapt incredibil. După slujba de la biserică, 21 de tineri, în frunte cu preotul, au pornit spre granița sârbească pe care au trecut-o cu bine.

loading...

Adalbert Moka este un localnic din Marghita, Oradea. Pentru că avea un handicap, nu avea un picior, încercarea de a trece Dunărea era imposibilă. S-a gândit că singura soluție de a ajunge în Occident eRA deturnarea unui avion. Moka a pus la punct acest plan alături de alți patru prieteni.

Au luat un taxi și au ajuns cu acesta până lângă un avion de pe aeroportul din Oradea care urma să decoleze. Când a văzut că se apropie mașina de avion, pilotul a fugit, iar mai mulți pasageri au început să strige, Teroriștii!

La bordul avionului se afla secundul pilotului care a fost obligat să piloteze avionul. Drumul către Viena a fost unul cu peripeții. Pilotul a susținut că nu are combustibil suficient până la Viena și a dorit să aterizeze la Arad. În spațiul aerian al Ungariei, două avioane rusești au încercat să-l determine pe pilot să aterizeze.

După două ore de zbor, aeronava Tarom a aterizat pe aeroportul din Viena. În Austria, Moka a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, iar prietenii lui au fost condamnați la pedepse mai mici. În România, Securitatea a început represaliile asupra familiilor celor cinci fugari.

frontieristi cimitire serbia orsova 20952 - LUNGUL DRUM SPRE LIBERTATE. ISTORIA INTERZISĂ

După ce a efectuat pedeapsa, Moka a făcut un gest nebunesc. Dorea ca soția sa, Irina, să fie alături de el. A ajuns în Iugoslavia, unde a încercat să treacă granița în România. A urmat o perioadă grea pentru Moka. A fost prins și condamnat în România la 12 ani de închisoare. A fost eliberat în anul 1988, printr-un decret al lui Ceaușescu.

loading...
To Top