The news is by your side.

Jupiter, planeta care nu orbitează în jurul Soarelui

0

Jupiter este cea mai mare și interesantă planetă din sistemul nostru solar. O ultimă descoperire sugerează că Jupiter nu orbitează în jurul Soarelui, ci în jurul unui punct aflat chiar deasupra stelei.

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este cea mai mare dintre toate planetele din Sistemul solar. Are diametrul de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, o masă de 318 ori mai mare și un volum de 1300 ori mai mare.

Jupiter este al patrulea obiect de pe cer ca strălucire (după Soare, Lună și Venus; și câteodată Marte). A fost cunoscut din timpuri preistorice. Descoperirea de către Galileo Galilei și Simon Marius, în 1610, ai celor patru mari sateliți ai lui Jupiter: Io, Europa, Ganymede și Callisto (cunoscute ca sateliții Galileeni) a fost prima descoperire a unui centru de mișcare aparent necentrat pe Pământ.

A fost un punct major în favoarea teoriei heliocentrice de mișcare a planetelor a lui Nicolaus Copernic; susținerea de către Galileo a teoriei coperniciene i-a adus probleme cu Inchiziția.

Chiar dacă din punct de vedere tehnologic credem că suntem avansați, sistemul solar încă ne mai ascunde numeroase mistere. Unul dintre acestea a fost descoperit de către astronomii de la ESO (Observatorul European de Sud) și se referă la orbita lui Jupiter.

Această planetă are un comportament ciudat și incredibil pentru că nu gravitează în jurul Soarelui precum celelalte planete din sistemul solar, ci în jurul unui punct fictiv situat chiar deasupra stelei, la circa 1,07 raze solare de centrul acesteia.

La prima vedere acest fapt pare unul straniu, dar se pare că este o normalitate pentru că atunci când o planetă precum Jupiter gravitează în jurul unui soare, de fapt ambele planete gravitează în jurul unui centru de greutate combinat.

Misterele planetei Jupiter

Jupiter face posibilă existenţa vieţii pe Pământ. Câmpul gravitaţional al acestei planete este atât de puternic încât reuşeşte să atragă cometele şi asteroizii care rătăcesc prin sistemul nostru solar.

Uriaşa planetă gazoasă nu face “curăţenie” doar prin “aspirarea” acestor corpuri. Ce nu atrage, ea reuşeşte să arunce spre exteriorul sistemului solar prin efectul de praştie.

Dacă nu ar fi existat Jupiter, Pământul ar fi fost o planetă pe care viaţa nu ar fi avut timpul necesar să evolueze, iar suprafaţa planetei noastre ar fi fost înţesată de craterele rezultate după impacturi zilnice cu meteoriţi sau comete.

Însa, deşi chiar viaţa noastră depinde de existenţa acestei planete, cunoaştem foarte puţine lucruri despre ea. Spre exemplu, explica Dr. Kaku, astronomii au descoperit Marea Pată Rosie de pe Jupiter încă de acum câteva secole.

jupiter Jupiter, planeta care nu orbitează în jurul Soarelui

Aceasta este probabil cel mai mare uragan din sistemul solar însa cunoaştem foarte puţine lucruri despre originile sale şi despre sursele sale de energie.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și