ISTORIA INTERZISĂ, ALEXANDRU IOAN CUZA

Castelul de la Ruginoasa a fost unul dintre cele mai frumoase castele din Moldova. La începutul secolului al XIX-lea, proprietar al castelului era Săndulache Studza. După moartea acestuia castelul a fost preluat, pe rând de membrii ai familiei Sturdza.

După ani, Alexandru Ioan Cuza va deveni proprietarul castelului de la Ruginoasa, datorită căsătoriei cu Elena care provenea din familia Sturdza. Cuza a fost o figură marcantă a istoriei noastre. In aparență era un om sobru, rece, distant. În viața personală, lucrurile au stat cu totul altfel.

Multe femei s-au perindat prin viața lui Cuza. Unele l-au ajutat să urce în ierarhia socială, alte din contră. Istoricii vorbesc despre o adevărata camarilă de femei care era în jurul lui Cuza și care profitau de situație ca să se dea la acte de corupție.

Dimitrie Bolintineanu scria că toți bărbații din jurul lui Cuza erau conduși din umbră de femei. Alexandru Ioan Cuza s-a născut în anul 1820. Tatăl său era moldovean, iar mama greco-italiană. A avut o soră, Sultana, și un frate care a murit de tânăr. Cuza era un bărbat frumos, purta mustață și barbișon după modelul lui Napoleon al III-lea.

S-a căsătorit cu Elena despre care s-a spus ca nu era o frumusețe. Era retrasă și foarte serioasă. Istoricul C.C. Giurăscu spunea despre Cuza că iubea un pahar de vin bun și femeile.

Cuza își petrecea multe nopți în compania femeilor sau jucând cărți. A pierdut multe proprietăți la jocul de cărţi. Aceste obiceiuri le deprinsese la Paris unde fusese trimis la studii la vârsta de 15 ani. Nu a reușit să termine studiile, așa că vine in România unde îmbracă haina militară.

Timpul irosit, cafea in exces și foarte mult tutun aveau să-i afecteze serios inima. Cuza era un client fidel al Cazinoului din Galați unde pe lângă jocurile de noroc cunoștea multe femei.

Prima relație amoroasă mai cunoscută este cu Cocuta Vogoride, soția caimacanului Nicolae Vogoride. Cocuta Vogoride și-a trădat propriul soț, trimițând scrisori compromițătoare despre Vogoride lui Cuza.

Urmează relația cu sârboaica Maria Obrenovici. S-a spus despre ea că a fost o precursoare a Elenei Lupescu, amanta regelui Carol al II-lea. Cuza a avut doi băieți cu Maria Obrenovici pe care I-a crescut soția sa, Elena.

cuza - ISTORIA INTERZISĂ, ALEXANDRU IOAN CUZA

În noaptea loviturii de palat, Cuza luase masa cu soția sa, Elena. La un moment dat, intră în cameră Maria Obrenovici și cei doi se retrag într-o cameră alăturată. Dimineața, militarii au intrat în cameră. Maria a fost condusă acasă. Cuza, Elena și cei doi copii ai Mariei Obranovici au plecat în exil.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și