Mozaic

INTERPOL, 160 DE ROMÂNI PE LISTA MOST WANTED

În anul 1914 are loc la Monaco Congresul Internațional al Poliției Criminale. Reprezentanți din 14 țări s-au reunit pentru a stabili modalitățile în care pot fi identificate și extrădate persoanele acuzate de fapte criminale.  Primul Război Mondial a amânat această decizie.

În anul 1923, la Viena, se reunesc reprezentanți din 20 de țări unde pun bazele Comisiei Internaționale a Poliției Criminale.
În anul 1942, Gestapo preia controlul acestei comisii și o mută la Berlin. După război, în anul 1946, se pun bazele Interpol cu sediul în Lyon, Franța. În prezent, Interpolul are în componență 190 de țări.

Interpolul are rolul de a transmite alerte internaţionale privind persoane căutate pentru infracţiuni grave, persoane dispărute, persoane decedate neidentificate, posibile pericole, dezertări de persoane. Alertele, în funcție de gradul lor de importanță, sunt clasificate pe culori.

Alertele de culoare roșu vizează persoanele dispărute și care trebuie să fie judecate de tribunale internaționale. Alertele albastre vizează criminalii și activitățile ilicite.

În anul 2016, au fost emise peste 12000 de alerte roșu. România face parte din cele 190 de țări membre Interpol. Singura persoană cu cetățenie română acuzată de terorism a fost Omar Hayssam. El a fost expulzat din Siria după șapte ani, cu toate că fusese localizat și Siria avea tratat de expulzare cu România. S-a invocat războiul din Siria care ar fi îngreunat extrădarea lui Hayssam.

În prezent 160 de români se află pe lista Most Wanted. Continentul unde fugarii români își găsesc liniștea este America de Sud, unde se emit acte pentru o nouă identitate foarte ușor.

loading...

Există mai multe tehnici și metode de a scăpa de urmărirea internațională. O literă sau o cifră modificată în pașaport. Alți urmăriţi apelează la operații estetice. Unii sunt și mai ingenioși. Se căsătoresc în țările unde au fugit și preiau numele soției.

interpol - INTERPOL, 160 DE ROMÂNI PE LISTA MOST WANTED

Ultima metodă despre care se spune că este foarte eficientă este schimbarea amprentelor prin grefe prelevate de la cadavre.

loading...
To Top