De ce sărbătorim Sfântul Valentin, ziua îndrăgostiților?

De ce sărbătorim Sfântul Valentin, ziua îndrăgostiților?

Noi, în lumea occidentală, avem numeroase sărbători. Unele dintre ele sunt strict religioase și se subînțelege că într-un fel sau altul trebuie sărbătorite, dar altele, precum Sfântul Valentin (Ziua Îndrăgostiților) a fost preluată și adoptată de peste mări și țări. De ce de Sfântul Valentin se sărbătorește ziua iubirii?

Valentine’s Day” sau Sfântul Valentin este o sărbătoare a dragostei, unde iubiții își împărtășesc cele mai frumoase sentimente sub forma unor cadouri, poezii sau chiar romantism ieșit din comun. Sfântul Valentin, pe lângă momentul comercial, aduce în inima tuturor bucurie și împrospătează ideea că cel mai frumos sentiment pe care îl poate experimenta omul este iubirea adevărată.

Sfântul Valentin, o legendă

Cu toate acestea, “Valentine’s Day” este o sărbătoare înconjurată de o poveste și foarte multe mistere. Legenda pornește din timpul împăratului roman Claudiu al II-lea, care a avut numeroase campanii de cucerire dificile și chiar nepopulare.

Cruzimea din bătălii, dar și ideile periculoase avute de împăratul roman au făcut ca bărbații să mai refuze înrolarea în armată. Împăratul, cu vise mari, văzând că rândurile armatei sale se subțiază considerabil a dat o lege prin care a interzis căsătoriile în Roma antică. Spera în acest fel, ca bărbații singuri să fie predispuşi să se înroleze în armata sa.

Atunci a fost momentul în care a intrat în scenă Sfântul Valentin, care a ignorat în totalitate ordinele împărătești. El a oficiat pe ascuns numeroase căsătorii. În cele din urmă a fost prins și întemniţat. Acolo s-a împrietenit cu un alt pușcăriaș și printr-o minune a reușit să-i redea vederea fiicei sale. Chiar cu o zi înainte să fie executat, Sfântul Valentin i-a trimis o scrisoare de dragoste fetei pe care o vindecase. Scrisoarea a fost semnată “De la Valentinul tău”.

De ce sărbătorim Sfântul Valentin

O sărbătoare religioasă

Sărbătoarea a fost introdusă oficial în calendarul catolic de Papa Gelasius I, în 496. Ziua a avut menirea să cinstească faptele lui Sfântului Valentin.

Ziua de februarie a fost aleasă datorită unui festival roman Lupercalia, care se desfășura între zilele de 13-15 februarie. Atunci când a fost introdusă sărbătoarea în calendar, festivalul a fost interzis. Lupercalia se trage dintr-un festival mai vechi, Februa, după care s-a preluat şi numele lunii, festival ce includea un ritual de curăţire.

Numele festivalului Lupercalia vine de la Lupercuts, zeul roman al păstorilor, şi este relaţionat cu festivalul grecesc din Lykaya Arcadiana şi cultul zeului Pan, zeul grec al păstorilor.

Astfel, până în 1969, Sfântul Valentin a fost o sărbătoare legală, marcată în calendarul catolic. Papa Paul al VI-lea, din diverse motive, a decis să elimine acest sfânt din calendar, dar cu toate acestea ideea de Sfântul Valentin a rămas împământenită în inima oamenilor. De atunci a suferit mai multe modificări, din punct de vedere comercial, însă ideea de bază rămâne dragostea pe care a încercat s-o oficializeze omul Valentin din perioada romană.

De ce sărbătorim Sfântul Valentin

Conectarea dragostei

Geoffrey Chaucer a fost și prima persoană care a conectat Ziua Sfântului Valentin cu dragoste romantică. Într-o poezie scrisă pentru a comemora logodna regelui Richard al II-lea, el a scris: 

„Pentru că asta a fost în ziua de Sfântul Valentin, când fiecare pasăre vine acolo să-și aleagă perechea.”

Totul a pornit de la această poezie și mai apoi au fost făcute conexiunile între cele două, Sfântul Valentin și ziua îndrăgostiților.

Câteva decenii mai târziu, în 1415, Charles, Ducele de Orleans a scris prima scrisoare de dragoste cunoscută de Ziua Îndrăgostiților: era pentru soția sa și a fost redactată în timp ce a fost încarcerat în Turnul Londrei după bătălia de la Agincourt.

Loading...

Mai apoi, Shakespeare a realizat o legătură interesantă între aceste două idei în opera sa, Hamlet. De atunci, numeroși oameni au ales să le trimită iubitelor sau iubiților scrisori de dragoste în ziua Sfântului Valentin. 

În 1835, 60.000 de astfel de epistole, scrise de mână și-au croit drum prin serviciul poștal englez. În 1841 au apărut primele cărți poștale cu marca Ziua Îndrăgostiților. În acel an s-au vândut circa 400.000 de astfel de cărți poștale.

La câteva decenii după aceea, o mică companie britanică de ciocolată numită Cadbury a avut revelația de a face cutii decorative, în formă de inimă, pe care oamenii le puteau trimite împreună cu clasica felicitare. Sărbătoarea a fost adoptată de foarte multe țări, printre care mai nou și România.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)