Descopera lumea

DANUBIUS, PURTĂTOR DE NORI

0

Dunărea a fost asemuită cu Nilul și are o poveste fabuloasă. Texte vechi antice descriu existența unor triburi de femei războinice de la gurile Istrului. Amazoanele sau femeile războinice făceau parte din neamul tracilor.

Platon a scris despre aceste triburi și le numea pe războinice sarmatice, care știau să mânuiască arcul, să călărească și să fie în lupte mai iscusite decât bărbații.

Istoricul Herodot a scris despre Istru, spunând că izvorăște din țara celților, de lângă orașul Pyrene și taie Europa. El spunea că este cel mai mare fluviu cunoscut la acel moment și curge cu același debit și vara și iarna. Primul pod peste Dunăre a fost construit de Darius, regele Perșilor.

Herodot a descris podul construit din nave pe care regele Dariu a poruncit să fie construit. Darius a fost înfrânt și a fost nevoit să se retragă. Sosind noaptea a găsit podul desfăcut.

L-a cuprins o mare teamă și s-a gândit că ionienii l-au părăsit. În anturajul său era un egiptean cu o voce puternică. Darius i-a spus să strige cât poate de tare. Egipteanul l-a strigat pe Histasios din Milet care a pus la îndemână mai multe vase cu care perșii au trecut Dunărea. Astfel au scăpat perșii, scrie Herodot.

Un alt istoric elen a scris despre obiceiurile triburilor de la malul Istrului. Aceștia se tatuau și îmbrăcau veșminte colorate.
În mijlocul Istrului, în apropierea celor cinci guri de vărsare, se afla insula lui Ahile numită Peuce. Insula avea o mulțime de păsări domestice și era considerată un loc sfânt.

loading...

Poetul latin Vergilius descria iernile grele de la malurile Istrului. El vorbea despre ierni geroase și multă gheață. Istrul putea fi trecut cu care care aveau roți de fier, hainele înghețau, obiectele de aramă crăpau din cauza frigului, iar vinul se tăia cu securea.

646x404 1 - DANUBIUS, PURTĂTOR DE NORI

În bărbile localnicilor apa se transforma în țurțuri. Oamenii își duceau viața în bordeie adânc săpate în pământ și puneau pe foc trunchiuri de stejar sau ulm. Din orz fermentat și fructe acre făceau un fel de vin. Acești oameni neînfricați își acopereau trupurile cu blănuri galbene de animale.

Membrii acestor triburi așteptau înghețul pentru a invada cealaltă parte a fluviului. Samonicus, scriitor roman, spunea că Danubius înseamnă purtător de nori.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.