CÂT DE SIGURĂ ESTE LUMEA ÎN CARE TRĂIM? PERICOLUL NUCLEAR

0

De câteva săptămâni, in toată Europa s-a înregistrat o creștere de iod 131 radioactiv. S-a pus întrebarea de unde provine acest iod? Nicio țară nu a raportat că s-ar fi produs un accident sau o defecțiune la o centrală nucleară.

De curând, special iţii francezi au descoperit că iodul provine din Norvegia, de la centrala nucleară Halden. Autoritățile norvegiene au infirmat acest lucru, până când, puși în fața faptului împlinit, au recunoscut. Reactorul 1 de la centrala nucleară Halden s-a defectat și pentru a fi evitată o catastrofă nucleară s-a procedat la rejectarea în atmosferă a gazelor radioactive.

Centrala se află la granița cu Suedia, in apropierea unui oraș cu o populaţie de 30000 de locuitori. Cantitatea de iod radioactiv a fost detectată încă din ianuarie 2017. Acesta afectează vegetația, rădăcinile captează iodul, animalele și omul.

Cele mai mari producătoare de energie nucleară sunt SUA, Franța și Japonia. În anul 1979, în Pennsylvania s-a înregistrat un prim accident nuclear major. După accident, s-a spus că personalul nu era pregătit să gestioneze o astfel de criză.

În 26 aprilie 1986, a urmat tragedia de la Cernobîl. Multe zile, sovieticii au încercat mușamalizarea și minimizarea tragediei. Reactorul fusese pus în funcțiune în anul 1983. După trei ani s-a produs tragedia.

Anul 2011, Fukushima, Japonia. Un seism cu magnitudinea de 8,9 pe scara Richter care a avut epicentrul la 145 de kilometri depărtare față de centrală, a produs pagube considerabile celor șase reactoare. Au fost peste 30000 de morți și alți 80000 au fost evacuați.

Cel mai periculos reactor din lume se află în Metsamor, Armenia. A fost dat în funcțiune în anul 1980. În anul 1988, reactorul a fost închis din cauza unui cutremur cu magnitudinea 7 care s-a produs în zonă. Cu toate acestea, în anul 1995, autoritățile decid să repună în folosință reactorul, din motive de lipsă de resurse de energie electrică, ignorând avertismentele specialiștilor occidentali.

Centrala de la Cernavodă a fost dată în funcțiune în anul 1996. La Cenavodă, funcţionează două reactoare care acoperă 1/5 din consumul de energie al României. De-a lungul timpului, reactoarele au fost oprite din cauza unor probleme tehnice.

ACCIDENT NUCLEAR - CÂT DE SIGURĂ ESTE LUMEA ÎN CARE TRĂIM? PERICOLUL NUCLEAR

Centrala de la Cernavodă este plasată pe locul al treilea într-un top de risc al centralelor nucleare din lume. Se spune că centrala a fost proiectată să reziste la un seism de opt grade pe scara Richter. Cu toate acestea, specialiștii occidentali au avertizat că în România, zona Vrancea, se poate produce un cutremur de peste 9 grade care ar putea afecta centrala.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și