The news is by your side.

8 Martie, istoricul zbuciumat al zilei în care este sărbătorită femeia

0

Una dintre cele mai așteptate zi din an este Ziua de 8 Martie. Femeile din România, dar și din numeroase țări din lume sunt sărbătorite și apreciate la întreaga lor valoare. În România, ziua de 8 Martie este dedicată și mamelor.

Ce semnificație are ziua de 8 Martie și istoricul ei nu tocmai plăcut

Povestea zilei de 8 Martie începe în Grecia antică, atunci când de 8 Martie era sărbătorită zeița Rhea. Acesta era considerată mama tuturor zeilor și din acest motiv grecii antici i-au oferit o zi în care să fie cinstită pe deplin.

Evul Mediu nu marchează în niciun fel această zi specială, dar revine în forță în 1857, când femeile din fabricile din New York au ieșit în stradă pentru a protesta. Ciudat este faptul că ele au fost răsplătite cu o violență ieșită din comun.

În dată de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul lor era: “Paine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii, o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor.

Abia în 1910, organizaţiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit în capitala Danemarcei, unde s-a stablit o zi internaţională a femeii. Atunci a fost prima dată după mii de ani, când femeia își recăpăta valoarea de om.

În dată de 19 martie 1911, Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. În acea zi, peste un milion de bărbaţi şi femei au ieşit în stradă pentru o serie de revendicări.

După Primul război mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU, s-a stabilit la nivel mondial ca în ziua de 8 Martie să se sărbătorească ziua femeii.

Creatorul Universului este femeie?

Potrivit unei legende Sumeriene, Universul a fost creat de o femeie, o zeiţă care se numea Tiamat. Acest rol al unei divinităţi feminine nu este unic. Australienii aborigeni au şi ei mituri care povestesc despre cum lumea a fost creată de către o femeie.

8-martie 8 Martie, istoricul zbuciumat al zilei în care este sărbătorită femeia

‘Femeia este cel mai mare mister al Universului’, a afirmat cunoscutul fizician Stephen Hawking. ‘Femeile sunt un mister complet’, considera Hawking.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și